diumenge, 1 de març del 2009

La Ruta del Císter (Tarragona)

Un dels molts atractius de la província de Tarragona (tot i que una part és a Lleida) són els tres monasteris cistercienses que s'alcen a no molta distància de Tarragona: Santes Creus, Poblet y Vallbona de les Monges. Malgrat que tant a la oficina d'informació i turisme com en el mateix Santes Creus (primera parada del viatge) em van dir que era quasi impossible visitar els tres monasteris el mateix día (els horaris són restringits i les visites solen ser guiades, per la qual cosa tenen les seues hores), vaig partir amb la idea de veure els tres en una jornada, en un dels meus viatges astrals (fent publicidat del meu opel, és clar).


La visita comença en Santes Creus. Per això cal dirigir-se per la carretera nacional fins Valls (després de pasar unes quantes rotondes que posen a prova l'amortiguació del teu cotxe i la fiabilitat de les seues rodes) i desviar-se un poc cap el nord. No ens falta molt a adornar-nos, a l' acostar-nos per la carretera, la imponència de la silueta del monestir. Santes Creus és l'únic dels tres que actualment no està habitat. La qual cosa propicia que la seua visita siga l'única que pots fer al teu aire, tot i que m'en vaig acoplar a una proyecció per un col·legi de la zona (per sentir-me com a casa) en la què es mostrava la vida cotidiana dels monjos durant l'Edad Mitjana. En aquest punt ja t'has cansat d'escoltar allò del Ora et labora tan característic i comences a preguntar-te que m'opinarà Ratzinger Z d'aquesta ordre, que, no vull malinterpretacions, qüestiona els principis de Sant Benet, tot i que siga per portar-los encara més a l'extrem. A l'entrar al poble, ens trobem amb la façana de l'església i hem de buscar la porta principal en la seva part dreta. La seva grandiositat fa que el passeig captive els nostres sentits. Com no, cal destacar el claustre, principalment gòtic en tres de les seves quatre parts, i que destaca perquè les seves columnes, que van més enllà dels vegetals i geomètrics tan típics de l'austeritat cisterciense per a presentar representacions animals i humanes, amb uns resultats cautivadores. La imponència de l'església també és enorme, així com la sala capitular o el dormitori. L'aliment espiritual és innegable en aquesta jornada, així que per a compensar, fa falta un aliment més material. És una sort que un bon amic hagi fet aquesta ruta una setmana abans, doncs m'aconsella un lloc en el poble de Montblanc (poble medieval, amurallat i del que no puc gaudir dels seus carrers tot el que volgués per la contínua pluja que m'acompanya), famós per les seues calçotades o els seus caragols. No obstant això, em decante per altra especialitat: escalopines de foie amb "ceps" a la reducció de Pedro Ximénez. Encara baveje com aquest gran mite de finals de segle XX que és Homer Simpson al recordar semblant sabor. I per a postres un pecat de xocolata. (Viva el pecat, he d'afegir, i si és de xocolata, doncs millor encara). I així, havent dinat, sense perdre temps per a cobrir l'objectiu, m'encamine al proper Poblet (tot just a 8 kms. de Montblanc).


El primer que sorprèn és porta reial que serveix com entrada. Si no fora perquè estic envoltat de vinyers i muntanyes, creuria que seguia a València, davant una rèplica bastant aconseguida de les Torres de Serrans o les Torres de Quart. Aquí la visita ja és guiada, i recorrem la gran majoria d'estades avui no ocupades pels monjos (que no es deixen veure davant els turistes). Dintre del majestuós claustre destaca el safareig, d'una singular bellesa. És especialment bella la sala capitular, que no podem trepitjar, encara que sí veure des de l'entrada. També impressiona pensar en el que va anar el scriptorium, avui ja amb ordinadors, connexions a internet i pocs manuscrits i incunables o rars. I és que el temps passa inexorablement per a tot el món. Un dels al·licients, he de reconèixer-lo, per a fer la ruta del Císter, va anar rendir l'homenatge merescut a Jaume I (el fet d'haver estudiat en un col·legi que duia el seu nom, haver llegit el Llibre dels fets, i l'herència cultural que ens va deixar) davant la seva tomba. Per a això, hem d'accedir a la imponent església, que, a més d'un altar major, d'estil renaixentista, molt interessant, alberga les tombes de diferents reis d'Aragó, com Martín l'Humà, Juan I o Alfons el Magnànim. En la secció fotogràfica apareix aquest últim juntament amb la tomba del Conquistador. Després d'acabar la visita a aquest impressionant monestir, decidisc que mereix la pena intentar arribar a temps a Vallbona de les Monges (ja en la província de Lleida). Prenc una comarcal adreça Tàrrega i Andorra i en menys de tres quarts d'hora em trobe en el perdut paratge de Vallbona.


És el monestir més petit dels tres i en ell actualment hi ha una comunitat de 13 monges (que es deixen veure per allí sense la major objecció). La visita també és guiada i assec no recordar el nom del guia per a donar-li les gràcies per la seva experta explicació del recinte i de la història del monestir. És molt curiós en Vallbona, que el poble està completament pegat a les parets de l'església del monestir, la qual cosa és degut al fet que després del Concili de Trento (sí, aquell que va propiciar que Felipe II adoptés els seus resultats com llei d'Estat, convertint-nos en un estat més papista que el mateix papa) s'obligava que no existís cap convent femení apartat del mundanal soroll. Per això, l'abadessa que regiria la comunitat en aquell moment va donar part de les seves terres, per a crear el poble de Vallbona i, d'aquesta manera, no haver d'abandonar un monestir que tant temps habitaven. De la visita, tot just es veuen l'església (on està enterrada Na Violant d'Hongria), la sala capitular i el claustre, que no és rectangular, sinó trapezoïdal i en el qual s'aprecia, com en totes les altres dependències, que aquest monestir segueix molt més fidelment la sobrietat i contenció que tant pregonen els cistercienses. Potser allí radica el seu especial encant.

1 comentari:

  1. per convatir la crisis no viatjant ,lo important es tindre amics com tu.molt bo i perfecte el viatje no fa falta que vaja

    ResponElimina